Arsurile solare produc pagube economice deosebite atât în ceea ce privește calitatea, precum și cantitatea recoltei. Arsurile solare apar atât în culturile în câmp, cât și la cele din spații protejate și sunt provocate de lipsa apei și de radiațiile puternice de la soare. Cele mai afectate culturi din câmp deschis sunt: pepenele verde, ardeiul, tomatele.
Arsurile solare se manifestă prin apariția unor zone albe, moi care cu timpul se necrozează. În general arsurile apar pe părțile laterale, acolo unde masa foliară este mai redusă. Fructele cu un colorit mai închis în general sunt mai predispuse la arsura solară.
În câmp deschis, protecția plantelor contra radiației solare se poate efectua prin realizarea de perdele de protecție sau cu ajutorul plaselor de umbrire care diminuează cantitatea de lumină ce ajunge asupra plantelor.
Totodată, plasa de umbrire în spațiile protejate scade temperatura interioară, reducând astfel stresul termic. Pentru spațiile protejate este necesară cretizarea serei sau a solarului cu substanțe de umbrire bazate pe carbonat de calci. și anume Witvast, La Blanche, care au grade diferite de acoperire și durată activă.
Witvast – Substanță de umbrire pentru a preveni arsurile solare în spații protejate
Witvast este o substantă de umbrire sub formă de praf care poate fi aplicată pe sere și solarii pentru a bloca razele solare puternice din timpul verii, astfel protejând culturile de arsurile solare.
- Se amestecă : 1 kg Witvast la 4 l apă / 25 kg Witvast la 100 l apa;
- Durabilitate: timp de 2-3 luni, in functie de condițiile meteorologice.
Substanta de umbrire Witvast este suficient de densa si nu necesita adaugarea de aditivi.