Mana vitei de vie (Plasmopara viticola)
Mana viței de viei reprezintă o provocare seriosă pentru viticultori, fiind o boală ce poate provoca pagube conderabile.
Boala se manifestă pe toate organele aeriene nelemnificative ale plantei. În faza incipentă apar pe suprafața superioară a frunzelor tinere pete decolorate, apoi, gălbui unsuroase. Pe partea inferioară a limbului, în dreptul petelor, apare o pâslă albicioasă, aceasta reprezentând fructificația asexuată a patogenului. Frunzele afectate se usucă și cad. In conditii favorabile, se poate dezvolta si pe lastarii tineri, ciorchini si cercei. Boabele infectate se brunifica, iar in jurul pețiolului se formează o fâșie violetă.
Dezvoltarea bolii este semnificativ favorizată de precipitații
și de variațiile de temperatură.
Combaterea manei la viță de vie se poate realiza cu următoarele fungicide:
Făinarea viței de vie (Uncinula necator)
O altă boală ce provoacă pagube serioase este Făinarea viței de vie. Boala se manifestă pe întreaga perioadă de vegetație, până toamna târziu, afectând toate organele verzi ale plantei. Pe partea superioară a frunzei se formează depuneri cenușii, care la atingerea cu degetul se șterg usor. Aceste depuneri se răspândesc și pe partea inferioară, precum și pe pețioluri și lăstari. După un timp, pe frunze apar puncte brune, ce reprezintă un țesut modificat. Todată se formează depuneri și pe boabe. În cazul unor atacuri timpurii, boabele iși vor înceta dezvoltarea, se usucă, dar nu cad. În caz de infectare în stadiile mai tarzii, boabele plesnesc, iar pe ele se dezvoltă alte microorganisme. Pe timp călduros, tufele puternic afectate emană un miros de peste alterat.
Combaterea fainarii la vița de vie se poate realiza cu următoarele fungicide:
SURSĂ INFORMAȚII
Atlas de fitopatologie, Ioan Oroian, Viorel Florian, Liviu Holonec, Editura Academiei Române, București, 2006