Tripsii sunt insecte originare din America de Nord și au început să se răspândească din 1980 pe toate continentele.
Sunte insecte foarte periculoasă și atacă atât culturile în spații protejate, cât și cele în câmp.
Au dimensiuni foarte mici (0,7 – 1,9 mm), dar pot fi observați cu ochul liber în interiorul florilor sau pe spatele frunzelor.
Descriere
Femela are corpul de culoare variabilă de la galben-deschis până la brun-închis, cu o lungime cuprinsă între 1,2-1,9 mm. Forma corpului este pătrată, cu antene alcătuite din 8 articole. Aripile anterioare prezintă pe toată lungimea nervurii principale 15-18 peri.
Masculul este de talie mică – 0,9 mm și are culoarea galben-deschis. Oul este reniform, de 200 microni lungime. Larva este albă, hialină, devening galbenă în stadii mai avansate. Iernează ca adult în sol și ca larvă matură în boboci și muguri florali.
Cum se înmulțește
Tripsul se înmulțește pe cale partenogenetică și sexuată. Formează 12-15 generații pe an, în funcție de temperatură. Femela depune in jur de 45 ouă în țesuturile funzelor ,ale florilor sau ale fructelor plantelor gazdă. Ouăle sunt foarte sensibile la secetă. Larvele parcurg patru stadii de dezvoltare. Adulții apar în funcție de temperatură după 2-9 zile. Incubația durează între 4-13 zile fiind influențată de variațiile de temperatură.
Atac
Femelele adulte sunt fitofage, hrănindu-se prin sugerea sucului celular sau cu polen și nectar, dar au și regim de hrană omnivor, hrănindu-se și cu ouă de acarieni sau alte insecte.
Dăunătorul produce pagube importante culturilor de ardei, tomate, castraveți și unele specii floricole. Atacul se identifică prin urmele lăsate pe fructe și pe frunze, prin pete decolorate, care cu timpul, devin argintii și chiar brune. Când atacul are loc înainte de înflorire, bobocii florali nu se mai deschid.
Tripsul este vectorul atacului de virus TSW și TSWV. Tripșii sunt diseminați de vânt.
Dăunătorul prezintă o capacitate pronunțată de a dobândi rezistență la factorii de mediu și la pesticide.
Cum combatem Tripsul Californian:
Pentru combaterea tripsului califronian recomandăm următoarele tratamente:
- Insecticid Vertimec 1-1,2 L/ha + Insecticid Mospilan 20 SG 0,1-0,15 kg/ha
- Insecticid Coragen 0,15 L/ha + Insecticid Mospilan 20 SG 0,1 kg/ha
- Insecticid Affirm 1,5 kg/ha + Insecticid Mospilan 20 SG 0,1-0,15 kg/ha
-
Insecticid Vertimec 1.8 % EC12.00 lei – 425.00 lei
-
Insecticid Mospilan 20 SG4.00 lei – 390.00 lei
-
Insecticid Coragen6.00 lei – 1,600.00 lei
-
Insecticid Affirm7.00 lei – 163.00 lei
Sursa informațiilor: Tratat de Entomologie Generală și specială, Editura Alpha 2011