Fuzarioza sau ofilirea vasculară la pepeni (Fusarium oxysporum)

Fuzarioza este o boală vasculară deosebit de periculoasă deoarece afectează grav plantele, conducând la pierderi importante (calitative și cantitative) pentru fermieri. Ciuperca dezvoltă în permanență rase noi, motiv pentru care este și dificil de combătut.

Condițiile optime pentru infecție temperaturile de 21-28 °C și umiditate ridicată, precum și un pH acid provocat de administrarea azotului în exces.

Fuzarioza supravețuiește în sol timp de 16-20 de ani, prin intermediul sporilor de rezistență.

Ciuperca pătrunde în xilem prin perișorii radiculari. Odată ce ajunge în plantă, agentul patogen produce miceliu și mitocondrii înfundând vasele liberiene prin care se hrănește planta. Infecția se produce mai rapid dacă rădăcinile prezintă înțepături datorate nematozilor.

Răspândirea ciupercii se face cu ajutorul echipamentelor, apei de irigat, vânt, animale etc. Pe plantele infectate și moarte, ciuperca dezvoltă clanidiospori (spori de rezistență).

Sursa imaginii: https://cuccap.org/disease-management/watermelon/fusarium-wilt/

Semnele atacului

  • Frunzele se ofilesc iar în final se usucă;
  • Apariția de zone maronii într-o secțiune longitudinală în zona coletului.

Măsuri de prevenire pentru fuzarioza:

  • Utilizarea de răsaduri certificate, libere de boli și dăunători;
  • Cultivarea soiurilor cu toleranță la fusarium;
  • Rotația culturilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *