Principalii dăunatori din cultura de grâu

Păduchele verde al cerealelor (Schizaphis Graminum)

Păduchele verde al cerealelor este o insectă foarte răspândită în zonele în care se cultivă cerealele păioase, producând pagube considerabile în aceste culturi. Corpul insectei este oval, are în jur de1,5-2 mm lungime și este de culoare verde deschis. Iernează sub formă de ou. În urma atacului frunzele plantelor se contorsionează, iar în zonele înțepate apar pete roșiatice care confluează cuprinzând toată frunza, și ducând în final la uscarea plantei.

Ploșnița cerealelor (Eurygaster Austriaca)

Un alt dăunător cu efect nefaste asupra culturilor de cereale este ploșnița cerealelor Adultul are forma eliptică, este de culoare galben cu dungi cenușii. Lungimea corpului este de 7-10 mm. Larva este postoligopedă, oul este sub forma de butoiaș și formează o singură generație pe an.

Insecticide pentru combaterea ploșniței cerealelor:
Karate Zeon
– doza 0,15 L/ha
Poleci – doza 0,2 L/ha
Mospilan 20 SG – doza 100 g/ha

Gândacul ghebos (Zabrus Tenebrioides)

Un alt dușman al culturilor de ceareale este gândacul ghebos. Are corpul alungit, masiv, ușor convex, de culoare neagră. Larva complet dezvoltată are în jur de 30-35 mm. Această specie are o singură generație pe an și iernează ca larvă de vârsta a-II-a în sol. Adultii apar la sfărșitul lunii mai sau începutul lunii iunie, atunci când cerealele se află în faza de formare a bobului.

Insecticide pentru combaterea gândacului ghebos:
Decis Expert 100 EC
– doza 62,5 ml/ha
Karate Zeon doza 0,15 L/ha

Cărăbușeii cerealelor (Anisoplia sp.)

Cărăbușeii cerealelor sunt prezenți în toate zonele în care se cultivă cereale de la noi din țară. Insectele au dimensiuni cuprinse între 10-15 mm. Corpul are o culoare verzui, cu luciu metalic. Dăunatorul are o singură generație pe an. Roade boabele de cereale mai ales în faza de lapte sau de pârgă. Se recomandă rotația culturii pentru a se evita înmulțirea lor.

Insecticide pentru combaterea gândacului ghebos:
Delmetros doza 0,05 L/ha
Karate Zeon– doza 0,15 L/ha

Sursa informațiilor: Tratat de entomologie generală și specială, Ioan Rosca, Ion Oltean, Talmaciu Mihai, editura Alpha 2011

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.