Descriere
Bentonită alimentara pentru limpezirea vinului Mifalchim
Bentonita alimentara este un produs utilizat in industria vinului cu scopul de a a stabiliza vinul si impiedica oxidarea acestuia.
Totodata, produsul ajuta la prevenirea riscului de aparitie a precipitarii proteinelor. Astfel, vinurile tratate cu bentonita alimentara au o concentratie mai redusa de proteina si o stabilitate mai mare.
Caracteristici:
- Se prezinta sub forma de pulbere alba-gri;
- Absoarbe apa rapid si eficient;
- Capacitate de schimb ionic ridicata;
- Umflare inter-cristalina sporita, in contact cu apa;
- Tixotropie si plasticitate ridicata.
Bentonita alimentara se utilizeaza in procesul de preparare a vinurile, alaturi de un Conservant Alimentar cu 5-6% dioxid de sulf si se aplica atunci cand vinul a fost tras dupa drojdie si a incetat complet din fermentatie.
Bentonita alimentara se poate aplica atat vinurilor tinere, cat si celor vechi. Este esential ca bentonita sa se aplice impreuna cu dioxidul de sulf. Acesta din urma asigura distrugerea si inhibarea dezvoltarii microorganismelor in vin. Contribuie si la stabilitatea si conservarea sim ai mult de atat, imbunatateste gustul si pastreaza aroma intensa.
Beneficiile utilizarii bentonitei alimentare:
- Impiedica aparitia procesului de fermentare;
- Elemina proteinele care conduc la instabilitatea vinului;
- Asigura limpezirea vinului si implicit, creste calitatea acestuia;
- Reduce considerabil oxidazele care pun vinul in preicol: tyrozinaza, laccaza.
Doza recomandata:
- Pentru vin rosu: Bentonita alimentara se aplica in doza de 1kg/1000L sau 1 gram/litru vin
- Pentru vin alb: Bentonita alimentara se aplica in doza de 2kg/1000L sau 2 grame/litru vin
Mod de utilizare:
pentru 1.000 litri de vin:
- Se extrag 8 din 1.000L vin, se preincalzeste pana atinge o temperature de aproximativ 16-20 grade Celsius, dupa care se amesteca impreuna cu 1 kg de bentonina(in cazul vinului rosu) sau 2 kg de bentonina (in cazul vinului alb), pana se obtine o compozitie omogena.
- Ulterior, solutia preparata se toarna in butoiul de vin.
- Vinul se va limpezi si va putea fi consumat dupa 21 de zile de la aplicarea bentonitei alimentare.