Principalele boli care afectează cultura de tomate în spații protejate

Prevenire și combatere

Printre cele mai raspandite boli care afectează cultura de tomate sunt: Mana, Fainare, Putregaiul cenușiu.

Mana tomatelor este una dintre cele mai răspândite boli din cultura de tomate și este cauzată de ciuperca Phytophtora infestans. Boala atacă frunzele, tulpinile și în special fructele. Pe partea superioară a frunzelor apar pete gălbui, localizate în special la marginea și vârful limbului. În partea inferioară a limbului, pe timp umed, petele se acoperă cu un strat fin albicios de fructificație. În condiții cu umiditate sporită petele devin întunecate, apoase, iar pe timp uscat se usucă. Pe tulpini și pețioluri apar pete brune alungite. Petele de pe suprafața fructelor au diferite forme și dimensiuni, sunt de culoare brună, cu suprafața puțin încrețită. Boala se dezvoltă deosebit de puternic pe fructe în faza de maturizare, în procesul de transportare și de păstrare.

Pentru a preveni mana în cultura de tomate se recomandă:

  • Rotația culturilor;
  • Eliminarea și arderea resturilor vegetale;
  • Irigarea prin picurare astfel încât să nu se formeze apă pe frunze;
  • Utilizarea unor cantități optime de fertilizanți;
  • Înființarea culturilor de tomate în zone cu umiditate scăzută;
  • Plantarea răsadurilor la o distanță mai mare între plante.

Pentru combaterea chimică recomandăm utilizarea următoarelor produse:

Făinarea la tomate este provicată de ciuperca Leveillula taurica și atacă organele aeriene, în special frunzele. Este favorizată de condițiile de umiditatea crescută în aer și de fertilizările excesive cu azot. Boala se manifestă pe frunze, sub formă de pete, care apar pe partea superioară și inferioară a lor. Pe suprafața superioară petele sunt de culoare galbenă, cu marginile bine conturate. Pe partea inferioară a frunzei, în drepul petelor apare o eflorescență albă-cenușie. Stratul albicios de pe suprafața petelor reperezintă miceliul și fructificațiile ciupercii. Spre deosebire de Alternaria porri, cu care se aseamănă foarte mult, în cazul alternariozei se produce, în primul rând, necrozarea țesuturilor, apoi apariția aureolei galbene. Plantele atacate se ofilesc și se usucă.

Pentru a preveni fainarea în cultura de tomate se recomandă:

  • Se vor tăia și se vor arde lăstarii puternic afectați.
  • În spațiile protejate se voe face frecvent aerisiri pentru diminuarea umidității atmosferice.

Pentru combaterea chimică recomandăm utilizarea următoarelor produse:

Dezvoltarea bolii este favorizată de perioadele cu căderi abundente de precipitații și temperaturi de peste 15 grade C. Se manifestă prin apariția unor pete mici pe frunze și fructe. Pe parcurs fructele cresc în dimensiuni, acoperindu-se cu un strat pâslos cenușiu, pe care se dezvoltă apoi scleroțiile patogenului sub formă de punctișoare mici, negre. Pe fructe apar pete umede, care încep de la locul de unire a fructului cu pedunculul. Boala se dezvoltă deosebit de pternic pe fructe în procesul transportării lor. Putregaiul cenușiu se manifestă la majoritatea speciilor legumicole.

Pentru a preveni fainarea în cultura de tomate se recomandă:

  • Aerisirea corespunzătoare a spațiilor protejate.
  • Aplicarea rațională a îngrășămintelor.

Pentru combaterea chimică recomandăm utilizarea următoarelor produse:

Sursa: Atlas de fitopatologie trilingv, Ioan Oroian, Viorel Florian, Liviu Holonec.-București: Editura Academiei Române, 2006

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.